Vytvorenie satelitného účtu je nutnosťou

20.01.2014 Bratislava

Bratislava 20. januára (TASR) – Vytvorenie satelitného účtu cestovného ruchu je na Slovensku nutnosťou, pretože podľa prezidenta Zväzu cestovného ruchu (ZCR) SR Mareka Harbuľáka dokáže určiť skutočný podiel turizmu na celkových výkonoch v ekonomike. Aktuálne práce na jeho vytvorení tak zväz víta.

"Aj sme tlačili na to, aby sa takýto účet zriadil a aby sa práce na ňom začali," uviedol pre TASR Harbuľák.

Podľa ministerstva dopravy sa na vytváraní účtu podieľa rezort spolu so Štatistickým úradom (ŠÚ) SR. Účet je už zriadený a momentálne sa uskutočňujú práce na jeho dobudovaní.

Satelitný účet cestovného ruchu by mal ako štatistický nástroj poskytnúť štátu v prvom rade údaje o podiele cestovného ruchu na hrubom domácom produkte (HDP) a zhodnotiť celkový prínos tohto odvetvia pre ekonomiku krajiny. "Jeho zostavením však získavame aj rad ďalších podrobných informácií, ktoré udávajú vývoj tohto odvetvia a umožňujú podrobnú analýzu dopytu a ponuky v cestovnom ruchu," doplnil hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

Poskytne napríklad informácie o tom, o aké aktivity majú turisti najväčší záujem, koľko prostriedkov minú na rôzne služby či tovary. Satelitný účet pozostáva najmä z 10 základných tabuliek, ktoré zostavuje ŠÚ SR v spolupráci s ministerstvom dopravy. "Ide o makroekonomické dáta Štatistického úradu, ktoré sú dopĺňané výberovým zisťovaním v teréne," opísal Kóňa.

V súčasnosti sú podľa jeho slov spracované údaje za roky 2005 až 2010 a z ďalších nasledujúcich rokov sú základné dáta o cestovnom ruchu a pracuje sa na ich podrobnejšej analýze. "Údaje z dostupných makroekonomických štatistík sa totiž snažíme očistiť a spresniť, aby čo najlepšie odrážali reálne prínosy cestovného ruchu," dodal Kóňa.
 

Vyberte región